• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Ulje od čija semenki

23

Glavna karakteristika ulja čija semenki je neverovatno visok udeo esencijalne alfa-linolenske masne kiseline (omega-3), koji se kreće oko 60%, čime čiju svrstava u najbogatiji biljni izvor omege-3 u biljnom svijetu. Pored visokog sadržaja Q3 masne kiseline u njoj se nalaze i Q6 masne kiseline linolna kiselina oko 19% i Q9 masne kiseline oleinska kiselina oko 7% kao i palmitinska kiselina i stearinska kiselina. To je idealan odnos3:1 i po tome se razlikuje od svih drugih ulja na svetu . Ulje čija semenki pogodno je za konzumaciju koristi se za prelivanje salata kao i za pripremanja jela. Može se i piti jedna kašičica dnevno u prevenciji od mnogih bolesti. Kada se otvori ima rok trajanja mesec dana. Može se koristiti kao izbor za negu kože te se u svetu prirodne i organske kozmetike ono smatra pravim luksuzom i skupo se plaća.

Ulje čija semenki dobija se procesom hladnog presovanja kod kojeg se usled trenja i visoskg pritiska oslobađa ulje usled pucanja semenki. Čitav proces odvija se pri niskim temepraturama te se ne uništava pravo bogatstvo omega-3 nezasićenih masnih kiselina!

Osnovna svojstva ulja čija semenki

  • zadržava optimalnu vlažnost kože
  • čini kožu mekom i glatkom i štiti je od oštečenja

MASNE KISELINE

Masnoće i ulja u jelima su sačinjene od osnovnih celina nazvanih masne kiseline. Ulja i masnoće koje ljudi jedu su skoro uvek mešavina 3 vrste masnih kiselina – mononezasićene, višestruko nezasićene ili zasićene masnoće, od koji je jedan tip preovlađavajući. Dva specifična tipa višestruko nezasićenih masnih kiselina, linolinska (omega 6) i alfa-linolinska (omega 3), su nazvane esencijalne masne kiseline (EFA). Ona se moraju nalaziti u ishrani u odgovarajućoj količini stoga što su one doslovno esencijalne za život i zdravlje.

Sedam kritičnih funkcija esencijalnih masnoća su:

  • Razvijanje i održavanje sive materije u mozgu
  • Dostizanje optimalnog rasta
  • Održavanje integriteta ćelijskih membrane
  • Održavanje kože zdravom
  • Pravilan razvoj vida
  • Održavanje nervnog sistema zdravim
  • Regulacija krvnog pritiska, zgrušavanja krvi i odgovor tela na upale

OMEGA-9, OLEINSKA KISELINA

Jedan od najboljih tipova masnoća je oleinska kiselina (Omega-9). Omega 9, mononezasićeno ulje (MUFA), nije esencijalna masna kiseline jer je telo može sitetisati iz drugih hranljivih sastojaka koje konzumiramo. Prirodno je prisutna u većoj količini od ijedne masne kiseline. Oleinska kiselina je glavna masnoća u maslinovom i uljem od chia semenki.Ova ulja su jako dobra zbog svojih zdravstvenih benefita, osim toga nauka je jasno povezala oleinsku kiselinu sa snižavanjem kardiovaskularnih rizika, snižavanjem nivoa holesterola i glukoze u krvi.

EFA-e pripadaju klasi masnih kiselina nazvanim višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA). Nezasićene masnoće, Omega 3 (alffa-linolinska kiselina) i Omega 6 (linolinska kiselina) se smatraju Esencijalnim Masnim Kiselinama (EFA) jer su one neophodne za održavanje života. Poput esencijalnih amino kiselina, one ne mogu biti proizvedene od strane tela te stoga moraju biti unete putem hrane. Osim što obezbeđuju energiju, Esencijalne Masne Kiseline su deo strukture svake ćelije u telu. Zajedno, omega-3 i omega-6 masna kiselina igraju ključnu ulogu u funkcionisanju mozga a isto tako i u normalnom rastu i razvoju.

OMEGA 6, LINOLINSKA KISELINA

Kada su u pitanju masne kiseline – čini se da je važna ravnoteža. Ljudska bića su se razvila na ishrani koja je bila u odnosu omega-6 prema omega-3 esencijalnim masnim kiselinama (EFA) približno 1:1. U Zapadnoj ishrani u potpunosti nedostaje omega-3 masna kiselina dok ista ima prekomernu količinu omega-6 masne kiseline sa odnosom koji je 15:1 – 17:1.

U današnjem svetu, cerealije – uglavnom pšenica, kukuruz i pirinač – preovlađuju, što vodi do relativnog nedostatka omega 3 masnoćama u poređenju sa omega 6 masnoćama. Ova neravnoteža je još pogoršava sa konzumiranjem mesa životinja koje su intenzivno odgajane na zrnastoj hrani relativno bogatoj omega-6 masnoćama namesto sa divljim biljkama sa visokim sadržajem omega-3 masnoća. Čak i odgajana riba sadrži manju količinu omega 3 od one koja živi u divljini. Široko korišćenje višestruko nezasićenih ulja (linolinska kiselina je glavna višestruko nezasićena kisleina u biljnim uljima) pogoršava neravnotežni odnos.

Istraživanja pokazuju da ispravan odnos Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina jeste ključni faktor za sprečavanje mnogih savremenih hroničnih oboljenja uključujući srčana oboljenja, srčanu aritmiju, visoki krvni pritisak, neke vrste kancera, degeneracije makule (srednjeg dela mrežnjače), upala i auto-imunih oboljenja. Dovođenje masnoća u ispravan odnos bi zapravo moglo otkloniti ova oboljenja, jer pravi balans omega-6 i omega-3 masnih kiselina omogućava telu da smanji upale, snizi krvni pritisak, spreči nepravilan ritam srca i promoviše zdravi tok krvi. Za zdravu ravnotežu, važno je da ovaj odnos bude manji od 5:1.zbog toga razloga se ulje od chia semenki smatra posebnom jer je u idealnom odnosu Q3 i Q6 masnih kiselina.

OMEGA 3, ALFA-LINOLINSKA KISELINA

Preko 2000 naučnih studija je očigledno pokazalo da je široki opseg zdravstvenih problema povezan sa manjkom omega-3. Američka ishrana je skoro u potpunosti lišena Omega 3-ja budući da imamo samo nekoliko izvora Omega 3, sem izvesnih tipova ribe. Zapravo, istraživači veruju da 60%Amerikanaca ima nedovoljno Omea-3 masnih kiselina, a oko 20% ga ima toliko malo da test metodi nisu čak ni uspeli da ga detektuju u njihovoj krvi.

Kao što su mišići sačinjeni od proteina a kosti od kalcijuma, ljudski mozak je više od 60% strukturalno masnoća. Ali naš mozak nije sačinjen od tek tamo neke masnoće. To mora biti naročita vrsta masnoće, i mi više ne jedemo tu vrstu masnoće kao što smo nekada činili. Umesto toga, jedomo trans-masti, koje je stvorio čovek, i prekomernu količinu zasićenih masnoća i biljnih ulja koji svi remeta nastojanja našeg tela da iskoristi ono malo Omega-3 masnoća koje dobija.

Studija Perdju Univerziteta je pokazala da za decu sa malim količinama Omega-3 esencijalnih masnih kiselina postoji značajno veća verovatnoća da će biti hiperaktivna, imati problema sa učenjem i ispoljiti probleme u ponašanju. Prema Dr. Džozefu Merkoli, nedostatak Omega-3 je takođe povezan sa mnogim stanjima uključujući sledeće: alergije, artritis, kancer, ekceme, dijabetes, depresiju, disleksiju (nesposobnost čitanja) srčane probleme, upalna oboljenja, probleme sa pamćenjem i nasilnost.

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha