• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Recepti Kinoa


 

Priprema jela od kinoe

Tek u poslednje vreme kinoa u kuhinji zauzima mesto koje zaslužuje. Semenke kinoe su prirodno presvučene saponinom koji ih štiti od spoljnih uticaja prilikom rasta. Saponin se uklanja pre pakovanja no neznatna količina ipak ostane, pa je neizostavno potrebno isprati semenke hladnom vodom u cediljki sa sitnim porama ili gazi pre kuvanja kako ne bi prisutnost saponina pokvarila ukus jelu.
Semenke nakon ispiranja zalijte vodom (na 1 šoljicu  quinoe dodajte 2 do 2,5 šoljice vode), pa lagano kuvajte uz povremeno mešanje dok vam voda ne nestane, a to je oko 15 minuta. Od šoljice sirovog zrna kuvanjem se dobije tri šoljice kuvane kinoe. Kuvanu kinou možete čuvati u frižideru na +4°C dva do tri dana.

Kuvana kinoa je zanimljiv dodatak salatama, supama, prilozima, povrtnim i mesnim jelima, a upotrebljava se i u pripremi kolača i hleba. Proklijale semenke kinoe mogu se koristiti kao dodaci salatama i ostalim hladnim jelima.
Kinoa brašno se može mešati s kukuruznim i pšeničnim brašnom. Kod pripreme hleba učinak kinoa brašna je od 10-13 %,kod pripreme testenine 30-40%, a kod pripreme slatkog peciva 60% kinoa brašna. Kinoa ima jestivo lišće koje se kuva i upotrebljava kao blitva i spanać. Koristi se samo, ali i u kombinaciji s drugim žitaricama, a najčešće rižom, prosom, kukuruznim brašnom i amarantom.

 

Kinoa recepti

Ako ste ljubitelj riže verovatno će vam se svideti i kinoa. U puno recepata možete rižu zameniti kinoomnaravno ako vam odgovara malo gorkasti ukus.
Obogatite je dodatkom karameliziranog luka i pinjola, korice naribane narandže, mladog spanaća ili blitve, paradajz.

Ako želite pripremiti kinou za doručak uzmite jednu šoljicu semenki kinoe zalijte sa dve šoljice vode pa lagano kuvajte deset minuta, potom umešajte pola šoljice tanko narezanih jabuka, trećinu šolje suvog grožđa, prstohvat cimeta pa kuvajte dok se voda ne upije. Poslužite sa mlekom ili pavlakom zaslađeno medom ili smeđim šećerom.
Kinoa je idealna za pripremu vegeterijanskih i makrobiotičkih jela. Dobro se slaže sa sezonskim svežim salatama i mirisnim biljem, belim lukom, lukom, povrćem, maslinama, limunom i maslinovim uljem.

Kod pripreme hleba dodavanjem nešto više od 10% kinoa brašna u kukuruzno ili pšenično brašno dobićete bogatiji hleb proteinima, a kod pripreme kolača kinoa može dekorativno zameniti pržene naseckane lešnike.


 

Salata od karfiola i kinoesalata-650x352

Topla salata od karfiola i kinoe može biti samostalno jelo, salata ili pak prilog uz ribu ili belo meso koja se priprema vrlo jednostavno. Skuvajte karfiol pa potom povrtni temeljac od karfiola  upotrebite kod kuvanja kinoea pred kraj umešajte malo pirea od paradajza. Kuvani karfiol odvojite na cvetove pa stavite u vatrostalnu posudu poprskajte maslinovim uljem i pecite nekoliko minuta na 200°C dok ne dobijete zlatnu boju po rubovima. Zapečeni karfiol poslužite na toplom tanjiru, a preko njega rasporedite kuvanu kinou, pospite sve vlašcem  i dodajte nekoliko kašičica  ricotte ili kozjeg mladog sira.


 

Kinoa sa graškom325e6ad8ad5303cb0894a2da1706c83f_view_l

Sastojci za šest osoba

  • 1 šoljicu kinoe
  • pola luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašiku đumbira
  • ljute papričice
  • 1 kašičicu kurkume
  • 1 kašičicu korijandera
  • prstohvat cimeta
  • 2 šoljice vode
  • pola šoljice svežeg ili zamrznutog graška i soli po ukusu.

Priprema:

  1. Izdinstate naseckani luk na ulju, dodajte đumbir, čili i kinou nekoliko minuta. Zatim dodajte kurkumu, korijander i soli pa nakon kratkog distanja dodajte vodu I quinou, kuvajte 12 minuta pa dodajte grašak i kuvajte dok se voda ne upije, a grašak skuva. Po potrebi još posolite. Ovako pripremljenu kinou možete poslužiti s pečenim pilećim prsima ili svinjskim fileom u umaku od bresaka.

Slatki krompir se često koristi u kombinaciji s kinoom pa ima niz kolača u toj kombinaciji, a jedan od istaknutijih su pogačice od slatkog krompira i kinoe s umakom od ananasa : u narendan krompir dodati luk i peršun. Umešati jaja I brašno. Testo oblikujte u pogačice. Zagrejte ulje I propržite 4-5 minuta sa svih strana. Poslužite toplo.


 

Kinoa pecivaquinoa-peciva-

Sastojci

  • 200 g kinoe
  • 600 ml vode
  • 3 kašičice soli
  • 1 i 1/2 kašike suvog kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 2 velike kašike+1 kašičica meda
  • 250 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 250 g integralna brašna
  • 500 g belog (glatkog) brašna
  • premaz:
  • 3 kašike ulja
  • krupna so

Priprema

  1. Kinou dobro isprati pod mlazom vode. Staviti je kuvati u lonac zajedno sa kašičicom soli, kašičicom meda te 600 ml vode. Kuvajte dok kinoa ne upije svu tečnost i omekša (oko 15 do 20 minuta). Stavite na stranu da se ohladi. Od dobijene kinoa smese oduzmite 3 pune kašike I to koristite za posipanje po vrhu peciva.
  2. U posebnu posudu stavite kvasac i preliti toplom vodom. Promešajte. Zatim dodajte  redom: 2 pune kašike meda, 250 ml ulja, 150 ml jogurta.  Sledi brašno-250 g integralnog brašna dodajte smesi i dobro promešajte.
  3. U smesu zatim stavljate 2 ravne kašičice soli i 250g glatkog brašna. Opet sve to treba mešanjem sjediniti. Zatim ubacite kinou, promešate, i dodajte postepeno preostalih 250 g glatkog brašna (znači, ne odjedanput svo brašno, već po potrebi za umesiti meko testo). Smesa ima sve potrebne sastojke, i sada je samo još potrebno sve to lepo završno sjediniti (mesiti  nekih 10-ak min).
  4. Dobijenu smesu formirate u obliku kugle. Lagano nauljite testo i posudu u kojoj će se to testo dizati,  stavite na toplije mesto ili u rernu na 50 stepeni , prekrijte krpom i neka lagano “počiva” dok ne udvostruči masu  (oko sat i po).
  5. Pećnicu zagrejte na 190 stepeni.
  6. Nadošlo testo stavite na lagano pobrašnjenu površinu, formirajte kružni oblik i isecite po želji na 12 do 15 delova. Nežno ih oblikujte i stavite na papir za pečenje. Vrh svake kuglice premažite s malo ulja, pospite sa sačuvane 3 kašike quinoe s početka priče i po želji pospite sa par zrnaca soli svako pecivo. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
  7. Pecite oko 15-ak minuta na 190 stepeni, zatim smanjite na 180 na još nekih 15-ak minuta

 

Pita od kinoe sa spanaćempita-od-quinoe-sa-spanacem-

Sastojci

  • 150 ml kinoe
  • 300 ml vode
  • 500 g spanaća
  • 1 praziluk (poriluk)
  • 1 glavica crnog luka
  • malo Pancete
  • 50 g tvrdog, rendanog, sira
  • 2 jaja
  • malo soli
  • malo maslinovog ulja

Priprema

  1. Kinou dobro isprati pod mlazom tekuće vode a zatim staviti u 300 ml vode u kuvati na srednjoj vatri 15-ak minuta tj. dok ne upije tečnost i skuva se. Po potrebi dodati još malo vode.
  2. Na malo maslinovog ulja ispržiti slaninicu a onda dodati sitno seckan praziluk. kada se fino uprži dodati luk seckan na rebarca. Posoliti i još malo izdinstati a onda dodati blanširan i iseckan spanać. Posle dodatnog minuta skloniti s vatre i malo prohladiti.
  3. Pomešati jaja, sir, spanać i kinou, po potrebi začiniti.
  4. U vatrostalnu posudu, na papir za pečenje, staviti smesu, poravnati i peći oko sat vremena na 200 stepeni tj. dok ne porumeni.
  5. Malo prohladiti pa servirati

 

Paprike sa sampinjonima i kinoompaprike-sa-sampinjonima-i-kinuom-69e11698cd2acc270a498671cf440dcd_view_l-2

Sastojci

4 osobe

  • 12 crvenih sušenih paprika
  • 150 gr crnog luka
  • 100 gr barenog, integralnog pirinca
  • 500 gr pečuraka
  • po ukusu začina/bibera, vegete,mlevene crvene paprike
  • 2 kašike seckanog peršunovog lista
  • 3 kašike ulja
  • 250 ml soka od paradajza
  • 2-3 čena belog luka
  • 100 gr praziluka
  • 100 gr kinoa

Priprema

  1. Na ulju propržiti isečen crni luk, dodati iseckan praziluk, dodati naseckane pečurke, malo ih propržiti, pa dodati začine, bareni pirinač (koji ste prethodno skuvali i ocedili od viška vode),skuvanu kinou, propasirani beli luk, peršun i sve dobro promešati.
  2. Suve paprike, koje su prethodno bile potopljene u vodi, napuniti pripremljenim nadevom i poređati u vatrostalnu činiju. Preliti sokom od paradajza i peći oko pola sata u rerni, zagrejanoj na 200*C.

Posluživanje

Paprike servirati sa kukuruznim hlebom, ili hlebom po vašoj želji.


 

Paprika punjena nadevom od kinoepunjene-paprike-sa-lecom-pirincem-i-kinoom-

Sastojci

  • 140 g kinoe
  • 300 ml vode
  • 6 srednjih paprika za punjenje (oko 500 g)
  • 2 kašike maslaca
  • 60 g luka
  • 500 g šampinjona
  • 1 pelat ( 400 gr )
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašikice vegete
  • malo čilija u prahu
  • 2 kašike cherryja (likera od višnje)
  • So, Crni mleveni biber
  • 300 ml  passate
  • 1 kašičica šećera
  • 200 g mozzarelle
  • 1 kašika sveže narezanog bosiljka

Priprema:

  1. Kinou prelijte vodom i kad prokuva, kuvajte 15 minuta.
  2. Paprike izdubite, uklonite im semenke i stavite u vrelu posoljenu vodu, pa ih kuvajte 10 minuta. Paprike izvadite i ohladite u hladnoj vodi.
  3. Na zagrejanom maslacu propržite naseckani luk, dodajte na listiće narezane šampinjone i dinstajte dok tečnost ne ispari
  4. Pelat ocedite i narežite na kockice, a tečnost sačuvajte.
  5. Šampinjonima dodajte beli luk, 1 kašićicu vegete, čili u prahu, na kockice narezane pelate i cherry i kratko promešajte. Dodajte kuvanu kinou i promešajte, a prema potrebi posolite i pobiberite.
  6. Pasatu pomešajte sa sokom od pelata, 1 kašičicom vegete i šećerom. Ulijte u vatrostalnu posudu. Paprike napunite pripremljenim nadevom i poslažite po sosu od paradajza. Ako je ostalo nadeva dodajte ga uz paprike.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta. Preko paprika rasporedite mocarelu narezanu na lističe i pecite još 5 minuta.

Posluživanje

Poslužite posipano svežim narezanim bosiljkom.


 

Zdrava  letnja  salatazdrava-ljetna-salatica-

Sastojci

  • 200 g kinoe
  • 2 čeri paradajza
  • 2 krastavca
  • 2 paprike
  • 2 mlada luka
  • 6 kašičica limunovog/limetinog soka
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 chilli papričica
  • 1 velika kašika naseckanog peršuna
  • so i biber
  • 1 kašičica naseckane sveže nane

Priprema

  1. U jednoj posudici dobro izmešajte limetin sok, ulje, so, biber i sitno naseckan čili (bez semenki) pa ostavite sa strane da se sve arome dobro spoje.
  2. Kinou dobro operite vrućom vodom , zatim je stavite u vrelu vodu i kuvajte oko 15-tak minuta. Skuvanu quinou ocedite i ostavite da se dobro ohladi.
    U međuvremenu, dok se ona hladi, sitno naseckajte na kockice krastavce, čeri paradajz, paprike i luk.
  3. U veliku posudu stavite svo povrće i ohlađenu kinou i lagano promešajte. Dodajte pripremljen umak, ponovno sve izmešajte i dosolite po potrebi. Jelo poslužite hladno.
  4. Može biti kao lagani ručak, tj. samostalno jelo ili je poslužite kao jednostavan prilog uz mesna ili riblja jela.

 

Kinoa  kuglice quinoa-kuglice-2

Sastojci

  • 100 gr kinoe
  • 2 manje banane
  • 100 gr tamne cokolade
  • 70 gr putera
  • 60 gr smeđeg secera
  • 2 kašike mlevenog rogaca
  • 150 gr mlevenog keksa
  • malo ruma
  • malo mlevenog đumbira
  • i jos
  • kokos, mleveni orasi, čokoladne mrvice, seckani orašasti plodovi ili sl (za “valjanje kuglica”)

Priprema

  1. Skuvati kinou, saprati je pod mlazom vode i staviti na stranu da se ocedi.
  2. U serpu staviti cokoladu i puter da se otopi a zatim dodati izgnjecene banane i secer.
  3. Mesati na tihoj vatri 3-4 min a zatim sklonuti sa vatre i dodati, rogac, djumbir i rum. Sve dobro izmesati pa dodati i skuvanu quinou. Vratiti na vatru i mesati jos 4-5 min dok se masa malo zgusne (mesati dok masa ne pocne da se povlaci za kasikom i može se videti dno serpe). Kada je masa dostigla željenu gustinu skinuti sa vatre i prohladiti.
  4. Kada se masa ohladi postepeno joj dodavati mleveni keks i mesiti masu dok ne postane dovoljno gusta da se mogu formirati kuglice.
  5. Praviti kuglice i uvaljati ih u kokos, orase i sl…
  6. Ostaviti u frizider da odstoje (da se ohlade i stegnu) pa ih posluziti.

 

Sutlijaš sa kinoomsutlijas-od-qiunoa-

Sastojci ( 4 osobe )

  • 140 gr kinoe, najbolja je ona žućkasto braon
  • 325 ml mleka
  • 125 ml tečne pavlake
  • 2 kašike tečne vanile ili vanilla paste
  • 2-3 kašike meda
  • po izboru voće

  Priprema

  1. Kinou staviti u cediljku i dobro je isprati hladnom vodom.
  2. U manju šerpu sipati mleko ( ja sam koristila sa 2% masnoće) tečnu pavlaku i vanilu i na srednjoj temperaturi pustiti da provri, provrelom mleku dodati opranu kinou, promešati i pustiti da se kuva oko 45 minuta na veoma niskoj temperaturi, povremeno mešajući.
  3. Ovim dugim kuvanjem ćete dobiti kremastu poslasticu, ako ne zelite da vam bude gusto,kuvajte do gustine koje želite. Promešati, sipati med i ostaviti da se med otopi,promešati i sipati u čaše i poslužiti sa voćem po vašoj želji. Ostatak, ako šta ostane, sipati u posudu sa poklopcem i čuvati u frižideru.
  4. Poslastica se može poslužiti topla ili hladna, može vam biti doručak, desert ili lagana večera. Umesto meda možete staviti šećer,ako koristite šećer staviti ga u mleko i kuvati sve zajedno.

 

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha