• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Recepti Čija

 

Čokolada-mango-čija puding s jagodama (za 2 osobe)

 

download (1)   

Sastojci:

  • 2 kašike čija semenki,
  • 1 čaša vode, mleka ili kokosove vode,
  • 1 kašika kakao praha,
  • 1,5 kašika agavinog sirupa (ili neki drugi sirup po želji),
  • 1 mango,
  • 2 kašike čvrstog jogurta,
  • 100 gr. jagoda

Priprema:

Veče pre u jednoj posudi pomešajte 2 pune kašike čija semenki sa 1 čašom bilo kakve tečnosti (vode, mleka, kokosove vode) i 1 punom kašikom kakao praha. Zasladite po želji šećerom, medom, agavom. Nekoliko puta promešajte, s razmakom 10 minuta,  pa ostavite preko noći u zamrzivaču (minimalno 4 sata) da se stegne u čija puding.
Drugi dan narežite jedan mango na kockice i pomešajte ga sa 2 kašike čvrstog jogurta, po mogućnosti grčkog, i malo sirupa od agave, pa štapnim mikserom ili u blenderu usitnite dok ne dobijete glatku, gustu masu – puding od manga. Izvadite čija puding iz frižidera, lagano ga promešajte i razdelite u čaše ili šoljice za serviranje, do trećine visine. Sipajte mango puding do dve trećine visine, pa potom dodajte sveže narezanog voća, poput jagoda i po vrhu prelijte javorovim sirupom po želji.


 

 Banana hleb sa čija semenkama

download (2)

Sastojci:

  • 3 što zrelije banane (zgnječene viljuškom),
  • 2 kašike  meda,
  • 2 kašičice ekstrakta vanile,
  • 2 jaja,
  • ¼ čaše kokosovog ulja (prethodno rastopljenog),
  • 2 čaše amarant brašna,
  • prstohvat soli,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • 1/3 čaše čija semenki 

Priprema: 

Zagrejte rernu na 190 stepeni. U jednoj posudi pomešajte sve suve sastojke ( amarant brašno, so, prašak, sodu i chiu), a u drugoj posudi sve mokre sastojke (banane, med, vanilu, jaja i ulje). Potom suve sastojke sipajte u mokre i pomešajte mikserom. Posudu za pečenje prekrijte papirom za pečenje, pa sipajte testo za kolač. Možete ga po želji posuti orašastim plodovima, izrendanom tamnom čokoladom, cimetom, kakao prahom… I peći 30-tak minuta. Izvadite i ostaviti 10-tak minuta da se ohladi, pa izrežite i poslužite kao kolač samoga ili uz sladoled, džem, med…


 

Pogačica od čija semenki i limuna

images

Sastojci:

  • 450 gr kinoinog brašna (ili kinoine pahuljice)
  • 1/2  kašičice praška za pecivo
  • 1/2  kašičice sode bikarbone
  • 1/4  kašičice soli
  • 50 gr čija semenki
  • 1 kašika kokosovog brašna
  • 50 gr  kokosovog ulja (tvrdog, iz frižidera)
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice vanile
  • 1 kašika sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 kašika izrendane kore limuna ili pomorandže
  • med ili šećer po želji 

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ako sami meksate kinoine pahuljice, ubacite ih u secko i miksajte 10-15 sekundi, dok ne dobijete usitnjenu, brašnastu teksturu. U secko u kojem se nalazi kinoino brašno dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu,kokosovo brašno i so pa dobro promešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Dodajte čija semenke zatim  ponovo dobro promiksajte.

Iz frizidera izvadite kokosovo ulje i nožem razbijte na manje komadiće. Ubacite i usitnite kokosovo ulje u mikser i miksajte par sekundi. Dodajte jaje, med (ili šećer), vanilu, sveže ceđeni limunov sok i izrendanu koru limuna (ili pomorandže) te ponovo miksajte dok se smesa ne ujednači.

Smesu istresite na zagrejan pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pustite par minuta da odstoji kako bi kokosovo brašno pokupilo što više tečnosti. Oblikujte pogačicu u oblik kruga pa nožem zarežite na 6 delova kako biste pogačice lakše izvadili kad budu pečene.

Pecite 15 minuta. Izvadite iz rerne, oštrim nožem potpuno razdvojite pogačice prema zarezanim linijama pa vratite u rernu na još 3 minuta kako bi rubovi bili hrskavi.


 

Bezglutenska čija pica

download (3)

Sastojci:

Za testo:

  • 50 gr čija semenki
  • 1,5 dl vode
  • 3 kašike kinoinog brašna
  • 1  kašičica origana
  • 1 kašičica pinjola (naseckanih na sitno)
  • 1 kašičica suncokretovih semenki (naseckanih na sitno)
  • 1/2 kašičica soli

Za nadev:

  • 0,5 dl soka od paradajza
  • 10 cherry paradajza (narezanih na četvrtine)
  • 4 šampinjona (narezani na kolutove)
  • šaka rukole
  • 50 gr  naribanog sira
  • bosiljak
  • origano
  • so i biber po želji

Priprema:

U posudi promešajte čija semenke, kinoino brašno, vodu, origano i so pa pustite da upije vodu. U smesu dodajte narezane pinjole i suncokretove semenke zatim promešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Smesu istresite na pleh u kojem je papir za pečenje i razvucite tako da smesa bude oko 1cm debljine. Pecite u rerni na 175 stepeni 30-40 minuta ili dok ne postane hrskavo.

Izvadite iz rerne, dodajte nadev (osim rukole) zatim vratite u rernu još 10 minuta, na kraju dodajte još malo sira i svežu rukolu. Uživajte!


 

Kinoini keksići sa čija semenkama

download (4)

Sastojci:

  • 1,5 kašika čija semenki
  • 0,5 dl bademovog ili nekog drugog mleka
  • 2 banane (oguljena i zgnječena)
  • 150 gr kinoinih pahuljica
  • 50 gr urmi (naseckanih na sitno)
  • 50 gr izrendane tamne čokolade
  • 1 kašika  maslaca od badema
  • cimet

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U manjoj posudi promešajte čija semenke i bademovo ili neko drugo mleko i pustite da odstoji 10-ak minuta dok ne dobije želatinastu teksturu. Smesu istresite u veću posudu i dodajte  zgnječenu bananu, kinoine pahuljice, maslac od badema i cimet zatim mešajte dok smesa ne postane jednolična. Nežno umešajte komadiće čokolade i urmi.

Oblikujte manje keksiće i stavite na papir za pečenje. Pecite 17-20 minuta, odnosno dok dno keksića ne dobije zlatno-smeđu boju. Uživajte!


 

Puding od čija semenki i kikirikija

download (5)

Sastojci:

  • 30 gr čija semenki
  • 2 dl bademovog ili neko drugo mleko
  • 4 urme
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašika meda (ili šećera)
  • šaka kikirikija
  • 1/2 na kolutove narezane banane 

 Priprema:

Pomešajte čija semenke, bademovo ili neko drugo mleko i urme zatim ostavite 45 minuta da odstoji, kako bi se pretvorilo u želatinastu  smesu. Dodajte ostale sastojke (osim kikirikija i banane) i umutite. Istresite u posudu pa na vrh dodajte kikiriki i narezanu bananu.


 

Šašava pica

 images (6)

Sastojci za testo za 2 osobe:

  • 4 jaja
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 170 gr mlevenih badema
  • 2 kašike čija semenki razmućenih u duplo više (4 kašike) vruće vode
  • 2  kesice praška za pecivo
  • 180-200 gr izrendanog sira za pizzu
  • Malo soli
  • Vegeta ili mediteranski začini

Priprema testa:

Rernu prethodno zagrejati na 180°C. Umutite jaja, ulje, so i začine za koje ste se odlučili zatim dok mutite lagano ubacujte razmućene čija semenke, mlevene bademe, izrendani sir i prašak za pecivo. Pleh obložite papirom za pečenje, a smesu koju ste dobili tanko rasporedite po celom plehu. Pecite 10 minuta na 180°C. Vaše je testo sada spremno!

Priprema pizze:

Na testo razmažite pasiran paradajz koju ste prethodno malo posolili. Kasnije dodajte sve ono što najviše volite na pizzi- pršut, mozzarellu ili povrće. Posloženu pizzu pecite na 200°C  još 15-ak minuta.


 

Čija puding

images (9)

Sastojci za 2 obroka:

  • ¼ šalice čija semenki
  • 1 šoljica vode (preporučujemo bademovo mleko)
  • ¼ kašike cimeta
  • ¼ kašike vanilinog šećera
  • 2 urme (bez koštica)

Priprema:

Stavite čija semenke u posudu pa ih pospite sa vodom ili mlekom. Dodajte ostatak sastojaka i pustite da sve odstoji 30 minuta povremeno mešajući. Kada je smesa dovoljno gusta možete početi raditi desert. U posudu prvo stavite 2-3 kašike guste smese pa malo sezonskog voća (šumsko voće,jabuke ili banane) zatim opet guste smese i tako do vrha posude „gradite“ svoj puding. Možete ga završiti s nekoliko kupina i malina na vrhu.


 

Hrskavi slatki keksići

Sastojci:

  • 1 šoljica bademovog ili amarant brašna
  • 1 kašika kokosovog  ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika čija semenki
  • 3 kašike vode
  • 1 kašičica cimeta
  • Malo soli

Priprema:

Pomešajte čija semenke s vodom i ostavite 10-15 minuta. Rernu prethodno zagrejte na 180°C. Sve sastojke pomešajte (dovoljno je rukom). Pleh obložite papirom za pečenje i smesu ravnomerno nanesite na pleh. Pecite 10 minuta pa izvadite i izrežite na kockice, zatim vratite još 5 minuta na 180°C i potom smanjite na 150°C i pustite da se 30 minuta na toj temperaturi suše.


 

Čija preliv

 images (8)

Potrebni sastojci:

  • 1/3 šoljice maslinovog ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašika čija semenki
  • 1 kašika meda
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite zajedno sve sastojke i poslužite s bilo kojom salatom.


 

Čija nugeti

 images (7)

Sastojci:

  • 400 gr pilećih prsa
  • ½ šoljice lanenih semenki
  • ¼ čija semenki
  • 30gr izrendanog parmezana
  • Malo soli
  • Kašičica origana
  • Kašičica bosiljka
  • 2 češnja belog luka (usitnjenog)
  • 2 jaja

Priprema:

Rernu zagrejati na 200°C. Namažite pleh maslacem. U posudi dobro promešajte laneno seme, čija semenke, parmezan, so, origano, bosiljak i beli luk. U drugoj posudi dobro izmutite jaja. Piletinu izrezanu na kockice ubacite u jaja, a potom dodajte drugu smesu s čija semenkama. Svaki komad piletine zajedno sa smesom oblikujte u kugle i stavite na pleh. Za 25 minuta „nuggetsi“ su gotovi.

(Ako vam je ostalo viška smese bez piletine, napravite prazne kugle koje su takođe ukusne)


 

Sladoled od čija semenki i malina

download (6)

Lagano, neobično, osvežavajuće…

Potrebno je (za 6 kalupa) :

  • 400 ml bademovog mleka
  • 3 kašika čija semenki
  • 200 gr malina
  • meda po želji (2-3 kašike)

Način pripreme:

U činiju sipati bademovo mleko, dodati med i dobro promešati, a onda i čija semenke. Ostaviti par minuta da odstoji,zatim promešati i smesu staviti u frižider na sat-dva. Kada je izvadite iz frižidera videćete da se vidno zgusnula, promešti i onda punite kalupe za sladoled i ubaciti koju malinu u kalup.

Kalupe zatim staviti u zamrivač na 4-5 sati a najbolje preko noći.


 

Čija puding

images (10)

Potrebno je (za 3 osobe) :

  • 100 ml čija semenki
  • 400 ml vode
  • 40 gr (sirovog) badema
  • 2-3 kašičice meda
  • 2 kašičice (sirovog) kakaa

 

Način pripreme:

U blender staviti badem i vodu pa samleti (da dobijemo bademovo mleko) a onda preliti preko čija semenki, dodati kakao, med i sve dobro promešati. Ostaviti par minuta, opet promešati, poklopiti i ostaviti preko noći u frižideru.


 

Čija vočna salata

Sastojci :

  • 1  pomorandža
  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • 1 kivi
  • 2 male kašike čija semenki
  • 1/2 dcl soka od pomorandže

Čija semenke natopiti u sok od pomorandže najmanje 10 min. U međuvremenu, izrezati voće na komade, preliti čija semenkama i sokom od pomorandže, a po želji zasladiti. Voće kombinujte po želji i prema sezoni.
Preporučena dnevna doza je 15 grama.


 

Limunada od čije

images (12)

Sastojci:

100 gr čija semena, 1 limun, ½ litre vode, šećera po ukusu.

Priprema:

Pomešajte čija seme sa vodom i dodajte sok od jednog limuna i šećer. Ovo piće je poznato u Meksiku i Centralnoj Americi kao “chía fresca”.

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha