• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Recepti Amarant

 

Hleb od amarantahleb sa kiwichom-2

Sastojci

Za smesu amaranta:

  • 300 ml vode
  • 100gr amaranta

Za testo :

  • 150 gr glatkog brašna
  • 150 gr pirovog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 suvi kvasac
  • 50 ml vode
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • glatko brašno za posipanje + voda

Priprema

  1. Prvo skuvajte amarant i to tako da u kipuću vodu dodate amarant i kuvate pokriveno na laganoj vatri 20 min. Povremeno promešajte. Nakon 20 min. sklonite sa vatre i ostavite još 10 min. da amarant nabubri. Neka se ohladi da bude mlak.
  2. Za dizano testo izmešajte obe vrste brašna, so i suvi kvasac. Dodajte vodu, maslinovo ulje i mlaku smesu amaranta. Pomešajte sastojke najmanjom brzinom miksera, a zatim najvećom oko 5 min dok testo ne bude glatko. Pospite testo brašnom pa pokriveno ostavite na toplom da se udvostruči.
  3. Nakon što se testo diglo dobro ga premesite na pobrašnjenoj podlozi. Razdelite testo na 4 komada i od svakog oblikujte valjak dužine 28 cm sa tanjim krajevima. Hlebčiće stavite u pleh obložen papirom za pečenje, premažite vodom i pospite brašnom. Ostavite još 20 min. na toplom prekriveno krpom.
  4. Zagrejte rernu na 250 stepeni.Hlebčiće zarežite nazubljenim nožem u sredini duboko oko 1/2cm. Stavite u zagrejanu rernu i pecite tako 10 min. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite hleb još 25 min.

Pečene hlebčiće  ostavite na rešetki da se ohlade.


 

Mafini sa amarantommaFFINI SA AMARANTOM-2

Sastojci

  • 4 jaja
  • 120 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 350 gr kuvanog amaranta
  • 1 kašičica naribane limunove korice
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 5 kašičica susamovog ulja
  • 100 gr mlevenih badema
  • 200 gr pšeničnog glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml  jogurta
  • 80 gr suvog grožđa
  • 80 gr suvih kajsija

Priprema

  1. Jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmešajte. Dodajte kuvani amarant, limunovu koricu i sok, cimet, susamovo ulje i mlevene bademe.
  2. Sve dobro izmešajte električnom mešalicom, a na kraju umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, jogurtom, suvim grožđem i narezanim suvim kajsijama.
  3. Smesu stavite u namašćene kalupe za pečenje mafina. Pecite u rerni zagrejanoj na 180˚C oko 25 minuta.
  4. Pečene mafine izvadite i ohladite.
  5. Poslužite preliveno gorkom čokoladom.

 

Proja sa amarantomproja-sa-amaranthom

Sastojci  ( koristi se : 1 šolja od 2,5 dl )

  • 1/2 šolje amaranta
  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 šolje ulja
  • 3 jaja
  • 100 gr feta sira
  • 1 crvena paprika-sveža,a može i kisela
  • 1 1/2 šolja kukuruznog griza
  • 1 šolja integralnog brašna
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • 1 prašak za pecivo
  • so po želji, susam za posipanje

Priprema

Amarant kuvati u 1 1/2 šolji vode oko pola sata na tihoj vatri, ohladiti. Umutiti mikserom jaja, pa polako ručno dodavati mokre sastojke. Kad se smesa izjednači polako dodavati oba brašna i prašak za pecivo. Te na kraju umešati iseckanu papriku, izgnječen sir i amaranth. Obložiti tepsiju pek papirom, sipati smesu, posuti susam i peći na 200 stepeni oko 40 minuta, naravno, probati čačkalicom.

Posluživanje

Služiti uz jogurt ili hladno pivo.


 

Varivo od amaranta, gljiva i povrćavarivo-od-amaranta-i-povrca

Sastojci

  • 1 luk, iseckan
  • 1 veća stabljika celera, naseckana
  • 20 gr đumbira, iseckanog
  • 250 gr krompira narezanog na kockice
  • 150 gr svežih gljiva (šampinjoni, bukovače)
  • 8 suvih  šitake pečuraka
  • 200 gr  kelja, narezanog na trakice (ili drugog zelenog povrća poput blitve ili spanaća)
  • 1/2 šoljice amaranta
  • 1 kašičica chillija
  • 1/2 kašičice  kurkume
  • So i sveže mleveni biber
  • 1 kašičica limunova soka
  • 2 kašičice kokosovog ili maslinovog ulja
  • 1 šoljica kokosovog mleka
  • 1 kašika tamari umaka (Tamari umak od soje izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice ).

Priprema

  1. Suve šitake dobro operite i ostavite u toploj vodi 30-40 minuta. Zatim im odrežite stabljike, narežite ih na komade, a vodu u kojoj su se namakale sačuvajte za kasnije.
  2. Na zagrejanom ulju nekoliko minuta dinstati luk, celer i chilli, a zatim dodati đumbir i kurkumu. Nakon par minuta umešati sveže pečurke, amarant i krompir. Zaliti vodom, dodati šitake pečurke i vodu u kojoj su stajale, a nakon što proključa, ostaviti na laganoj vatri 20 minuta i posoliti. Ukoliko želite, ulijte i šoljicu kokosovog mleka pa kuvati narednih 10 minuta. Ubaciti zeleno povrće i ostaviti još 5 minuta, dok ne omekša. Začiniti po želji, staviti tamari umak te skloniti  sa vatre. Iscediti  malo limuna i poslužiti.

 

Amarant pločiceplaninarske-energetske-plocice

Sastojci

  • 1 kašika (1 dl) amaranta
  • 3 kašike zobenih pahuljica
  • 3 kašike sušenih goji bobica
  • 3 kašike sušenih brusnica
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika suncokretovih semenki
  • 2 kašike pune meda
  • 1 kom velika banana (ili jedna i po manja)
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1/2 kašičice cimeta (opciono )

Priprema

  1. Prvo napravite kokice od semenki amaranta. To ćete napraviti tako što ćete da zagrejete teflon tepsiju i onda sipati malo po malo semenki i lagano tresti tepsiju dok sve ne ispucaju. Pazite da vam ne zagore!
  2. Bananu izgnječite, med po potrebi (ako je gušći) malo podgrejte u mikrotalasnoj. Pomešajte dobro sve sastojke. Trebali biste dobiti lepljivu smesu.
  3. Razvucite smesu na pek papiru – na oko 5-10mm debljine. Odmah isecite oblike pločica, biće vam lakše kasnije. Stavite u rernu zagrejanu na 150°C oko 20-tak minuta.
  4. Ostavite da se ohladi, te ih onda narežite na pločice i ostavite ih malo da se suše.

 

 

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha