• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Kinoa

Quinoa

Kinoa (Chenopodium quinoa) je osušeni plod biljke koja odavnina raste u Andima, na visinama koje prelaze 4.000 metara. Kinoa se prvenstveno jede u Čileu, Boliviji i Peruu, ali se sve više konzumira i širom sveta.

Kinoa je poreklom južnoamerička biljka iz iste porodice poput spanaća i cvekle. Uzgaja se od vremena Asteka i Inka. Kinou zovu ”zlato Inka”, jedna je od najstarijih žitarica na svetu koja je kultivirana u Andama na području Perua, Čilea i Bolivije pre 5 000 godina. Stara civilizacija Inka prepoznala je ovu namirnicu kao izvor snage i izdržljivosti za ratnike. Nazivali su je “majka žitarica”.

Organske kinoa semenke su bez glutena, pa se zato preporučuju osobama koje boluju od glutenske enteropatije, odnosno celijaklije. Preporučuju se u ishrani zdravih i bolesnih osoba, dece, sportista, rekreativaca, starijih osoba.

Ono po čemu se razlikuje od većine žitarica je aminokiselina lizin koja pomaže u regeneraciji tela te jačanju imuniteta, a sadrži i vitamin B6 (koji ponekad nedostaje vegetarijancima), tiamin, niacin, kalijum, riboflavin, bakar, cink i magnezijum. Ova “superžitarica“ vrlo je bogata proteinom (12% -18%). To je dobar izvor vlakana i fosfora, bogat je magnezijumom i gvožđem. Organske kinoa semnke su bez glutena i odličan su izvor vitamina B, zajedno sa mineralima: gvožđe, kalcijum, kalijum, cink, magnezijum i bakar. Sadržaj proteina kinoe (16-23 odsto) je istog kvaliteta kao i mleka, sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina, uključujući lizin.

Kinoa sadrži antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi. Bogata je i esencijalnim mineralma među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.

Organske kinoa semenke su odličan izvor kalcijuma, kalijuma i gvožđa i dobar izvor cinka i vitamina B kompleksa (B1,B2, B3, B6, B9) i vitamin E. Kao bogat izvor magnezijuma i vitamina B2.Kinoa je tehnički seme, ali se koristi kao zrno. Kinoa je bez glutena i može se koristiti kao kuvani pirinač, kuva se oko 15 minuta (pre upotrebe potrebno je isprati ). Zrnca kinoe su mala poput prosa, ali pljosnatija. Sadrže 60% ugljenih hidrata i 11% belančevina.

Zrno kinoe može biti bele, crvene ili crne boje.

Crvena kinoa je najbolji izbor za salate, jer tokom termičke obrade (tokom kuvanja) ne gubi svoju lepu crvenu boju. Crna kinoa je za razliku od crvene i bele, malo slađeg ukusa. Kinoa sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina i zato se smatra najboljim biljnim izvorom proteina, odnosno belančevina.

Ovo super – aktivno zrno poput semena raste u duginim bojama, od bele, crvene, crne i mnogim bojama između.

  • Bela kinoa – najčešća boja kinoe je bela. Od svih kinoa, bela kinoa ima najviše istančan ukus i teksturu i najlakše se kuva.
  • Crvena kinoa – ima bogatiji ukus, a sličan ukus ukusu oraha. Često je crvena kinoa izbor za hladne salate, jer ima bolji oblik tokom kuvanja. Slične njoj su ljubičasta i narandžasta kinoa.
  • Crna kinoa – ima više zemljani ukus od bele kinoe i nešto je slađa.

Zbog rastresite teksture i blažeg ukusa, bela kinoa se koristi kao zamena za pirinač u mnogim jelima. Ovo nije uvek slučaj sa crnom i crvenom kinoom jer nemaju svetlosnu teksturu koju bela kinoa ima , a njihov jači ukus može nadjačati i druge sastojke u jelu. Međutim, crna i crvena kinoa se odlično koristi u salatama ili drugim jelima u kojima je potrebno da zadrži svoj oblik .

Kinoa se pre kuvanja može potopiti, u kuvanju se “rascvetava“, a jednako dobro pristaje uz slatka jela, na primer sa voćem i lešnicima, kao i uz slana jela s povrćem i začinskim biljkama. Kuvana se može dodati i u supe, variva, jela iz woka, u salatu i dr. O kinoi se obično govori kao o žitarici, međutim, radi se o biljci koja je srodna spanaću. Naraste na oko dva metra visine sa zeleno crvenim listovima i cvetovima formiranim u raznolike grozdove iz kojih kada je zrela izlaze semenke. Semenke odnosno zrna quinoe male su kuglice, sfernog oblika, promera 1-3 mm i najčešće su žute boje, a postoje i narandžaste, roze, crvene, ljubičaste i crne sorte. Listovi kinoe takođe su prikladni za jelo i imaju ukus sličan spanaću ili blitvi.

Nutritivni profil kinoe je izuzetno kvalitetan, Svetska zdravstvena organizacija (FAO) upoređuje hranjivost i nutritivni sastav s namirnicom kao što je mleko. Studija objavljena u International Journal of Epidemiology došla je do zanimljivih podataka, zbog visokog udela dijetalnih vlakana u celovitim žitaricama poput quinoe ženama u menopauzi može za polovinu smanjiti rizik od pojave raka dojke. Nadalje prehrana bogata rastvorljivim vlaknima, pomaže u redukovanju problema sa žučnim kamenčićima. Topljiva vlakna ubrzavaju probavu i redukuju izlučivanje žučne kiseline, pojačavaju osetljivost insulina i snižavaju trigliceride.

Istraživanje iz Diabetes Care pokazuje da se redovnom konzumacijom celovitih žitarica snižava rizik od pojave dijabetesa tip 2.

Međunarodna studija o alergijama i astmi kod dece potvrdila je da celovite žitarice mogu smanjiti rizik od pojave dečje astme za 50%.

Visok udeo bakra u kinoi doprinosi proizvodnji melanina, kožnog pigmenta i stvaranju hemoglobina.

Na kraju je potrebno istaknuti da je quinoa bezglutenska hrana što znači da je pogodna za osobe oboljele od celijakije. Takođe je lako probavljiva pa je idealna kao večernji obrok.

Kinoa je dobar izvor takozvanih upijajućih biljnih vlakana koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi. U svom sastavu ima i antiupalni nutrijent, uključujući fenolnu kiselinu, koji sprečavaju neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanaka dijabetesa tipa 2.

Ako se kinoa upotrebljava kao brašno, trebalo bi je dodavati u malim količinama jer sadrži gorku supstancu saponin. Upotrebljava se za jutarnje kaše. Može da se priprema i slatko i slano. Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbama, kao zamenu za belo brašno. Kinoa se odlično kombinuje sa sezonskim svežim salatama i aromatičnim biljem, belim i crvenim lukom, povrćem, limunom, maslinama i maslinovim uljem.

Preporuka je da je pre same pripreme dobro potopite u vodu da bi spala opna koja je pomalo gorkog ukusa (zbog prisustva saponina), ali koja nije štetna. Kuva se jedna mera qinoe na dve mere vode. U kinou dodate hladnu vodu i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite temperaturu i poklopite i kuvate od 15 do 20 minuta (paziti da se ne raskuva).

Kinoa je takođe veoma bogata antioksidantima , materijama koje se zna da neutrališu slobodne radikale i veruje se da pomaže u sprečavanju preranog starenja , kao i kod mnogih bolesti.

 

 

Želimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda. Ne možemo garantovati da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

Informacije koje smo dali o proizvodima nisu namenjeni dijagnozi i lečenju.Za ozbiljnije probleme sa zdravljem javite se svom lekaru,terapeuta,homeopati.

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha