• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Čija

Chia

Organsko ČIJA SEME – toliko dragoceno da je bilo sredstvo plaćanja Astecima, Inkama i Majama. Čija semenke vode poreklo iz Meksika i Gvatemale, datiraju jos iz vremena Asteka koji su znali za delotvornost i koristili ovu biljku kao dodatak ishrani, u prevenciji bolesti ali i kao lek.

Legenda kaze da su Indijanci nakon što su saznali za delotvornost ove biljke za nju davali suvo zlato. U Južnoj Americi koristi se kao hrana već 5000 godina, a pre desetak godina “otkrio” ju je i Zapad i proglasio superhranom.

Brojni nutricionisti, naime, govore o tome da deluje pozitivno na celokupno zdravlje, te da povećava opštu telesnu izdržljivost. Ne sadrži gluten a koristi se kao žitarica. Izvrsna je namirnica na meniju tzv. sirove hrane (raw food).

Danas je vrlo popularna u Peruu, Paragvaju, Boliviji, Meksiku i Gvatemali, a nakon sve većeg broja medicinskih studija koje potvrđuju njene nutritivne i zdravstvene dobrobiti, njena popularnost kao namirnice raste širom sveta.

 

SASTAV I SVOJSTVA

Čija semenke nose epitet super hrane jer su veoma bogate omega 3, antioksidansima, vlaknima, kalcijumom, gvoždjem i proteinima.

Čija semenke su bogate masnim kiselinama (posebno omega-3), proteinima i vlaknima.

Čija po količini vitamina i minerala premašuje mnoge druge poznate izvore hranjivih stvari:

Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline (čak 8 puta više nego kod lososa). Sadrže još i: cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe.

Izuzetno hidriraju telo (jer imaju sposobnost da lako vežu vodu za sebe), olakšavaju probavu. Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomažu kod gubitka kilograma, pružaju osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlične su za sportiste i ne sadrže gluten.

Čija semenke su potpuni izvor proteina, obezbeđuju sve esencijalne amino kiseline u lako svarljivoj formi. One su takođe odličan izvor rastvorljivih vlakana, semena koja upijaju vodu (9-12 puta se zapremina uveća u vodi) i stvaraju mucilagin gel. Zbog svog visokog sadržaja antioksidanata semena ostaju sveža i jestiva duže od 4. godine , treba ih čuvati na suvom. Čija semenke su takođe vredni saveznik za pacijente sa dijabetesom. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i obiluju “dobrim” mastima. Čija je biljni izvor omega-3 masnih kiselina kojih ima više nego kod lanenog semena. Čija je toliko bogata antioksidantima koji seme čuvaju da duže vreme može stajati a da ne izgubi svoja svojstva, što se ne dešava kod lanenog semena. Na istu težinu čija sadrži više omega-3 masne kiseline čak i od lososa.

 

PRIMENA ČIJE SEMENKI U ISHRANI

2 kašike ČIJA SEMENKI = 7 grama vlakana, 2 grama proteina, 205 miligrama kalcijuma, 5 grama omega-3

Budući da su bez ukusa, semenke neće uticati na ukus vaše hrane, što ih čini pogodnim za dodavanje brojnim jelima. Možete ih cele posipati po salatama, ili dodati žitaricama i mleku, dezertu, jogurtu ili ih samlevene dodavati frapeima. Možete ih dodati u testo tokom pripreme hleba, kolača ili peciva.

Od ovih semenki pravi se i bezgluteinsko brašno koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna. ČIJA se koristi i kao zamena za jaja i za zgušnjavanje supa i čorba.

Pre korišćenja čija semenki, preporučuje se natopiti ih u vodi ili nekoj drugoj tečnosti najmanje 10 minuta (možete i preko noći). Po mogućnosti, čija semenke uvek dodajte na kraju kuvanja jer termičkom obradom gube deo svojih hranjivih svojstva.

Preporučena dnevna doza je: od 15g do 30g
Preporučuje se upotreba na temperaturama ispod 42 C – da bi se sačuvali hranljivi sastojci.

 

 

Želimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda. Ne možemo garantovati da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

Informacije koje smo dali o proizvodima nisu namenjeni dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije probleme sa zdravljem javite se svom lekaru, terapeutu ili homeopati.

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha