• +381 65 216 8884
  • incaproduct@gmail.com
Amarant

Kivića, takođe poznataKiwicha kao amarant ili “mini kinoa” je mala pseudo žitarica poznata po svom raskošnom hranljivom sadržaju. Uzgaja se u Peruu i u drugim oblastima Južne Amerike preko 4.000 godina i bila je u širokoj upotrebi za preživljavanje useva.

Poreklom iz srednje Amerike, od vremena Asteka i Inka, ponovo je otkrivena 60-ih godina u SAD-u.

Osim zrnaca, jestivi su i listovi biljke . U Indiji poznata je pod imenom “ramdana” (u prevodu “dobro žito”). Izgledom je slična kinoi, s jajolikim zrncima koji rastu u klasovima jarko crvene boje. Bogata je belančevinama, vlaknima, ali pogotovo gvožđem, što je čini omiljenom u vegetarijanskim dijetama. U Indiji se listovi amaranta (bogatiji gvožđem od spanaća) daju deci koja pate od anemije.

Kivića se uzgaja na visokim nadmorskim visinama, poput andskih visoravni i podnožja Himalaja na severoistoku Indije. Slaba povezanost i nedostupnost tih područja su razlog da je njegova cena u proseku viša od drugih žitarica. Kuvanjem kivića postaje lepljiva i želatinasta, pa se najčešće kombinuje sa drugim žitaricama poput pirinča ili ječma. Kuva se nakon što se dobro opere u vodi ili drugoj tečnosti u razmeri 1:2, 40 minuta ili 20 minuta u ekspres loncu. Može se pržiti na malo ulja, a kad zrnca počnu pucketati, dobije se neka vrsta kokica.

Kivića je sada široko priznata i smatra se anti-aging hranom zbog svojih kumulativno anti-kancerogenih, anti-hipertenzivnih , antioksidansa i anti-lipidemic svojstva. Kivića sadrži sve esencijalne amino kiseline 10, što predstavlja optimalni balans biljnih proteina za vegetarijance. Takođe sadrži aminokiselinski lizin, za razliku od drugih žitarica koja tipično sadrže veoma malo lizina i moraju se kombinovati sa drugom hranom kako bi napravili kompletan protein. Pored toga što je bez glutena, bogata je vlakanima, gvožđem, fosforom, magnezijumom, cinkom, i manganom. Pola šolje kuvane kiviće daje 125 kcal, 4.7 grama proteina, 2 grama masti, 23 grama ugljenih hidrata i 2,5 grama vlakana. Kivića se može koristiti kao minijaturna verzija kokica. Jednom iskokana postaje savršena baza za sve vrste ukusnih zalogaja i jela. To je uobičajeno za ulične prodavce u Peruu da prodaju kivića loptice zaslađene medom. Ovo je omiljena poslastica među decom preko Anda. Oni su ne samo zabavni i lako ih je napraviti sa decom, već su i mnogo zdrav izbor za slatkiše.

Kiviću (amarant) još nazivaju hranom za Bogove. Odličan je u slanim i slatkim jelima. Od kiviće se pravi brašno za pravljenje hleba, testenine i palačinki. Meša sa brašnom drugih žitarica jer ne sadrži gluten. Kuvani amarant može se dodati slatkim kašama, supama ili salatama.

 

 

Informacije koje smo dali o proizvodima nisu namenjeni dijagnozi i lečenju.Za ozbiljnije probleme sa zdravljem javite se svom lekaru,terapeuta,homeopati.

Pitajte nas:

Vaše ime:

Vaš Email:

Telefon:

Vaša poruka:

captcha